dilluns, 13 de febrer del 2017

Els bacteris beneficiosos

Encara que, tal vegada, al sentir el terme bacteri, la majoria de la gent pensa que són patògens i produeixen malalties, és ben cert que la majoria d’aquests o són innocus pels éssers vius, o són beneficiosos pels ecosistemes, o bé inclòs la seva activitat pot ser profitosa per l’espècie humana.

En tan sols un gram de terra de cultiu fèrtil pot haver més de dos billons de bacteris. Molts d’aquests (els bacteris nitrificants) són capaços de transformar nutrients inorgànics en altres dels que s’aprofita la plata. Altres bacteris són descomponedors, pel que són capaços d’incorporar nous nutrients minerals al substrat procedents de la descomposició de la matèria orgànica animal i vegetal, reciclant d’aquesta manera els limitats nutrients de la Terra. Els mamífers remugants, com la vaca i l’ovella, són herbívors i poden aprofitar-se de la cel·lulosa de les herbes que ingereixen només gràcies als bacteris, que degraden la cel·lulosa. Tots els animals tenen en el tram final del seu tracte digestiu una immensa quantitat de bacteris que s’alimenten de la matèria orgànica dels aliments indigeribles i contribueixen a formar les femtes de l’animal. El coneixement de la fisiologia microbiana ha permès, entre altres coses, millorar la producció vegetal i aplicar una sèrie de tècniques industrials per a l’obtenció de diferents substàncies o productes dels microorganismes que s’utilitzen en la industria alimentària i en medicina. Així, els bacteris fermentadors són utilitzats per fer iogurt, formatges, vinagre o begudes alcohòliques. Altres bacteris són capaços de produir certes molècules, els antibiòtics, que s’utilitzen per lluitar contra altres microorganismes patògens. Modernament, certes espècies bacterianes són emprades a les depuradores d’aigües residuals, el que permet alliberar a les aigües resultants de microorganismes patògens i convertir-les en aptes pel reg de camps de cultiu.


Microflora o microbiota humana


Figura 1. Bacteris beneficiosos.
Font:
 https://mundo.sputniknews.com/infografia/20101020147768603/

Cal destacar la gran quantitat de cèl·lules bacterianes que tenim a l’organisme (ésser humà), fins hi tot superen el nombre de cèl·lules humanes. Des del moment del nostre naixement hi ha bacteris que colonitzen zones específiques del nostre organisme com són: els intestins, la pell, les cavitats gàstriques, la cavitat vaginal, etc. Aquests microorganismes ens ajuden o ens proporcionen beneficis i que ens afavoreixen la vida, perquè ajuden a la digestió, a mantenir el pH, a protegir-nos front a infeccions per altres organismes... Aquest tipus de bacteris se’ls coneix amb el nom de microflora o microbiota humana.



Bibliografia consultada:

     Jimeno, A., Ballesteros, M., Ugedo, L., (2003), Biología, Madrid, España, Santillana.

     Madigan, M., Martinko, J., Parker, J., (2009), Brock, biología de los microorganismos, Southern Illinois University Carbondale, Pearson.


    Willey, J. M., (2008), Microbiología de Prescott, Harley y Klein, Madrid, España, McGraw-Hill-Interamericana.

     Enciclopèdia.cat- Els bacteris





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada