diumenge, 12 de febrer del 2017

Importància de la microbiologia

No s'exagera gens ni mica quan es destaca la importància de la microbiologia. La societat humana es beneficia dels microorganismes de moltes maneres: són necessaris per a l'elaboració de pa, formatge, cervesa, antibiòtics, vacunes, vitamines, enzims i altres productes importants. De fet, la biotecnologia moderna es fonamenta en principis microbiològics. A més, els microorganismes són components indispensables en el nostre ecosistema. Gràcies a ells, es desenvolupen els cicles del carboni, de l'oxigen, del nitrogen i del sofre, que tenen lloc en els sistemes terrestres i aquàtics. Són també font de nutrients en la base de totes les cadenes alimentàries i xarxes ecològiques.


No obstant això, els microorganismes han ocasionat també danys en els éssers humans i alterat la societat en tota la seva història. Les malalties microbianes han jugat un paper fonamental en esdeveniments històrics, com la caiguda de l'Imperi Romà i la conquesta del Nou Món. O bé, la pesta o mort negra va arrasar Europa amb una força brutal, fet que, segons alguns historiadors, va canviar la cultura europea i va preparar el camí cap el Renaixement. Actualment, els microbiòlegs i altres científics continuen lluitant contra malalties mortals com la SIDA, la malària o l'èbola.


Vídeo. "Biotecnologia: microbriologia industrial".




Bibliografia consultada:

     Jimeno, A., Ballesteros, M., Ugedo, L., (2003), Biología, Madrid, España, Santillana.

    Madigan, M., Martinko, J., Parker, J., (2009), Brock, biología de los microorganismos, Southern Illinois University Carbondale, Pearson.


     Willey, J. M., (2008), Microbiología de Prescott, Harley y Klein, Madrid, España, McGraw-Hill-Interamericana.



1 comentari: